HTML

Női Napozó - ahol a nők politizálnak

"Nyissak egy női napozó szekciót?"
TWA

Nos, megnyitottuk magunknak. A blogot csak nők írják, a téma csak a politika. Száz százalékos női kvóta a jövő politikusnőiért, oldalfüggetlenül.
Címünk: noinapozoblog@gmail.com

Friss topikok

Facebook

Linkblog

Váltsátok le orbánviktort, aztán írjatok ki új választást!

2012.11.09. 13:33 Női Napozó


Sokszor, sokan leírják, és igazuk van: az Együtt 2014-nek piszok nehéz dolga van, mert már tagjai is vállaltan homlokegyenest ellenkező módon látják a világot. Ami összeköti őket: a tapasztalat, hogy a dolgaink ma Magyarországon pocsékul mennek, és az akarat: orbánviktornak mennie kell. Amit ezen kívül-felül szeretnének az egyes szereplők, azok gyakran egymást zárják ki. 
Az Együtt 2014 nem alkalmas a rengeteg ellentétes elképzelés összefogásával értelmes kormányzársa. 
De nem is ez a valódi feladatuk.

Lépjünk egy picit hátrébb, nevezzük meg pontosan a problémákat:

  • teljesen síkhülye a fideszes választási rendszer,

  • a bűvös kétharmad: alapvető fontosságú törvények tömkelegét változtatták meg “örök időkre” és telepakolták az intézményeket változatos tudatással ám kifogástalan fideszhűséggel jellemezhető emberekkel.

Ilyen egyszerű.
Minden, de tényleg minden levezethető ebből a két dologból, sőt, valójában a kétharmadból a választási törvény is levezethető, csak éppen most aktuálisan az védi őket a leváltástól, ezért fontos külön szedni.

Mit tegyen tehát az Együtt 2014 és esetlegesen csatlakozó szövetségesei?
1, Még a választások előtt dolgozzanak ki közösen egy normális választójogi törvényt. Szeretnék minél egyszerűbbet, minél arányosabbat.
2, Induljanak el közösen a választáson, nyerjék meg, majd állítsanak fel egy ideiglenes ügyvezető kormányt.
3, Az új parlament(a kötelező minimálfeladatokon kívül):

  • fogadja el az új (normális) választási törvényt

  • törölje el a kétharmadot

  • oszlassa fel önmagát és írják ki az új, valódi választást.

Ezen az új választáson pedig, tisztességes versenyfeltételek között, induljon csak el mindenki önállóan, arcvesztés nélkül, a saját programjával: a Szolidaritás, a Haza és Haladás, az MSZP, LMP, FIDESZ, a Jobbik, a 4K!, meg aki csak akar. A FIDESZ is.


Mi meg végre szavazhatunk arra a társaságra és programra, ami nekünk valóban tetszik. Vége a "kicsit szembeköpöm magam" meg a "kisebbik rosszat választom" korszaknak. 

Még egy szó a kétharmadról:
A kétharmad eredeti értelme az lett volna, hogy megegyezésre kényszerítse a politikai erőket fontos kérdésekben. De a célját nem érte el.
Ha a négyéves kisfiam megszerzi a kést (ha egy kormány bármikor belenyúlhat egy fontos törvénybe), két választásom van. Vagy felrakom a konyhaszekrény tetejére (kétharmadossá teszem), vagy megtanítom vele vágni (eltörlöm a kétharmadot). Magyarország a konyhaszekrényt választotta huszonkét évvel ezelőtt, de az egyik négyévesnek sikerült odatolni az asztalt, felmászni, megszerezni a kést – és mivel nem tud vele bánni, összevissza vagdalkozik.
Inkább kapja meg minden négyéves a kést és tanuljon meg vele bánni.

kov_vacs

5 komment

Címkék: mszp fidesz milla szolidaritás lmp kov vacs együtt2014

A bejegyzés trackback címe:

https://noinapozo.blog.hu/api/trackback/id/tr894898633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cincinnatus 2012.11.09. 14:54:34

Az a(z eredetileg az LMP-s Karácsony Gergelytől származó) forgatókönyv, hogy egy többpárti, több erőt magában foglaló új parlamenti 2/3 helyreállítaná a jogállamot, aztán feloszlatná magát és új választásokat írna ki, nem oldana meg semmit sem. Mert ugyan ki nyerné ezt az újabb választást, mint a Fidesz (esetleg szövetségben a Jobbikkal) - hiszen ez a legnagyobb egységes szavazótáborral bíró politikai erő, szerveződés az országban.

Továbbá: ezen a módon matematikailag és választástechnikailag is kizárt (ld. Szigetvári és Vető tanulmányát, ui. a stabilan fideszes választókörzetek tekintélyes része nem szerezhető meg az ellenzék számára), hogy ez a koalíciós választási szövetség 2014-ben elérhetne 2/3-ot – így az egész „visszaalkotmányozó nemzetgyűlésesdi” képtelenség, kár is róla spekulálni!

szoja122 2012.11.11. 03:47:46

Tökéletesen egyetértek, ennyiféle pártól ideológiával valódi valódi kormányzás nem lehetséges.

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2012.11.14. 20:42:16

Ilyesmire gondoltam én is, ettől a bejegyzéstől teljesen függetlenül. :) De...

A kétharmaddal nincs, és nem is volt semmi baj, az minden működő demokrácia alapja. Anélkül bármelyik párt, amelyik meg tudja szerezni a legalább egyfős többséget, alapvetően átírhatná az egész rendszert. A választási szisztéma okozta a bajt, mert 176(!!!) egyéni képviselő a 386-ból nagyon sok.

@Cincinnatus: Ezért is kellene egy tisztén listás választási rendszer. Ez utóbbi lehetne akár nyílt listás (en.wikipedia.org/wiki/Open_list) is, nekem mindegy, de listás legyen. Azzal a Fidesz '10-ben is csak 53 százalékot tudott volna szerezni, és azóta csökkent is a támogatottsága, tehát egyáltalán nem biztos, hogy vissza tudna jönni...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.12.01. 14:33:36

LOL

kimaradt, hogy legyen örökélet, meg ingyensör
és jónőfelfogógát is!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.12.04. 16:33:43

Ha ez a Együtt 2014 programja, akár jól is elsülhet. Pár észrevételem is van.

A választások előtt ismertetésre kerülő választójogi törvényben, ha pár dolog szerepelne, lehet hogy az Együtt 2014-re szavaznék.

Ha eltörlik a pártokat (csak egyének indulhatnának).

Ha a választhatók közül ki lennének zárva azok, akik az átkosban és az utána következő időkben közszereplők voltak (pár hiteles emberrel kitolás lenne, a többségért nem lenne kár).
süti beállítások módosítása