HTML

Női Napozó - ahol a nők politizálnak

"Nyissak egy női napozó szekciót?"
TWA

Nos, megnyitottuk magunknak. A blogot csak nők írják, a téma csak a politika. Száz százalékos női kvóta a jövő politikusnőiért, oldalfüggetlenül.
Címünk: noinapozoblog@gmail.com

Friss topikok

Facebook

Linkblog

Akkor inkább a gyerek szavazhasson!

2011.04.07. 00:27 Női Napozó

Félretéve minden ellenérzést, elképzeltem, hogyan nézne ki akkor a hazai politika, amikor minden gyerek után megilleti a szavazati jog a szülőt. Figyelemre méltó, megfontolandó érvek olvashatók a Hírszerzőn a gyerekek után járó szavazati jog mellett. Lássuk, miért “jogos” a szavazati jog, és mi lenne a cél, amit elérünk vele.

Révész Máriusz szerint hiba, hogy körülbelül kétmillió olyan ember él az országban – a gyerekekek -, akire nem vonatkozik az általános választójog, aki “ki van zárva a demokratikus érdekérvényesítés folyamatából”. Ha tehát megadjuk a választójogot – a gyerekek helyett a szülőknek -, akkor ezt az igazságtalanságot fogjuk orvosolni, a képviselő álláspontja szerint.

Ettől független a másik érv. Eszerint Magyarország demográfiai helyzete csapnivaló, túl kevés gyerek születik, mert a társadalom nem eléggé családbarát. A gyerekvállalás anyagilag megterhelő (legfeljebb a nagyon szegény családoknak jelenthet az anyagi helyzetükben javulást), a gyerek akadályt jelent az anya számára a munka világában. Ha a szülők – illetve az anya – megkapnák a gyerekek utáni szavazati jogot, akkor a politika kénytelen lenne a családoknak udvarolni, például bölcsődét építeni, a nők munkavállalását jobban segíteni. Így a gyerekes családok jobb helyzetbe kerülnének, hosszabb távon javulna a hozzáállás a gyermekesekhez és idővel majd több gyerek születne.

A két érv alapvetően különbözik egymástól. Az első a gyerek jogairól szól. A második a szülő életkörülményeiről.

Miért nem javít a szavazati jog a családok helyzetén

Kezdjük a másodikkal. Igen, valóban kevés a bölcsőde, nehéz bejutni, pedig sokaknak pont ettől függ a munkavállalás lehetősége. Engem mégsem érdekel, mert nem vagyok rákényszerülve, hogy a gyerekemet bölcsibe adjam. Más anya pedig egyenesen ellenzi a bölcsődét, mert a gyerekek megnyomorítóját látja benne. Van, aki szívesen látna ötéves gyest, de ha megvalósulna, az más nőket hozna hátrányosabb helyzetbe, mert még több munkaadó félne nőket alkalmazni. A családok egyik része attól lenne boldog, ha minden tömegközlekedési eszközt kicserélnének akadálymentesre, hogy könnyű legyen gyerekekkel közlekedni. Másik része szerint inkább a családi autóhoz jutást kellene támogatni. A sort hosszan lehetne folytatni, mert a családok nem egyformák, az igények sokfélék.

Hogyan venné figyelembe ennek a heterogén csoportnak az igényeit egy politikus? Hogyan tudná a legtöbb szavazatot begyűjteni? Hát megemelné a családi pótlékot. Adna tizenharmadik havit. Ragaszkodna hozzá, hogy minden családos ingyen uzathasson a MALÉV HÉV-en is. Több pénzt a családoknak!

A nyugdíjasok sem kényszerítették ki az egészségügyi ellátás színvonalának javulását, sem az épületek akadálymentesítését, sem a tiszta és zsúfoltságmentes tömegközlekedést. Szinte semmi sem változott az érdekükben. Csak kapnak egy kalap pénzt a szavazatokért. Annak pedig, hogy a nőknek szavazati joga van, semmilyen hatása nincs a politikára. (A “családos” problémák zöme a nők problémája, mégsem született megoldás!)

Jó lenne persze, ha a szavazatokért folytatott verseny ésszerű, hosszútávú  intézkedéseket szülne, de ma nem így működik a politika Magyarországon. A cél nem társadalmi csoportok képviselete és érdekeik érvényesítése, hanem szinte kizárólag a szavazatok maximálása. Ez a néppárti logika. Legyen mindenkinek jó, osszunk mindenkinek pénzt. Ebben a helyzetben nincs szükség arra, hogy újabb társadalmi csoportot betonozzunk be kötelező pénzosztási célcsoportnak, mert ezzel csak kárt okozunk az országnak.

A családos szavazati jog rossz üzenet a demokráciáról a gyerekek felé

Elég pontosan emlékszem rá: már tizennégy évesen sem ugyanazt a pártot kedveltem, mint a szüleim. Amikor a szülők szavaznak a gyerekek helyett, akkor a gyerekek pontosan ugyanúgy ki vannak zárva  a demokratikus érdekérvényesítés folyamatából, mint eddig. Sőt. Gyerekként úgy érezném, hogy elloptak tőlem valamit, a saját véleményemhez való jogot, és (vissza)éltek a létezésemmel.

Az nem a demokrácia kiterjesztése, hanem megcsúfolása, hogy a fejük felett döntenek a nevükben. Mintha már most Kubatov-listán lennének: csak arra jók, hogy meglegyenek darabszámra, de senki se számol velük önálló lényként. Ők maguk személyként már most, a javaslat indoklásában sem szerepelnek. Arra kell az “ő szavazatuk”, hogy például anyunak jobb legyen a munkahelyén, vagy apunak nagyobb legyen a nappalija. Pedig arra ott van apu és anyu sajátjogú szavazata. A gyerek itt csak egy eszköz, amit a felnőttek használnak. Ennek semmi köze a demokráciához.

A gyerekek kapjanak szavazati jogot, ne a szülők!

Inkább tanítsuk meg a gyerekeinket a demokrácia működésére, neveljük őket tudatos választópolgárrá! Szavazhassanak ők is, persze nem pont úgy, ahogy a felnőttek, rájuk speciális szabályoknak kellene vonatkoznia.

Felvázolok egy lehetséges verziót.

Három korosztálynak nyitnám meg a szavazás lehetőségét: alsós, felsős és középiskolás korúaknak. Mindhárom korosztály egy-egy képviselőt választhatna országos szinten, aki tulajdonképpen a saját ombudsmanja lenne. A Gyerekek Képviselői vétójoggal rendelkeznének oktatásügyi kérdésekben, és minden olyan szabályozásnál, ami a gyerekekre közvetlenül vonatkozik, egészségügyben, közlekedésben, médiában, stb. Beterjeszthetnének törvényeket, részt vehetnének parlamenti bizottsági üléseken. Ugyanúgy négyévenként választanák őket, mint a parlamenti képviselőket. A gyerekek képviselőjelöltjeit – akik természetesen felnőttek lennének - azok a pártok nevezhetnék meg, amelyek országos listát állítanak. Azt is előírnám, hogy a gyereknek joga van a szülővel szemben is a titkos szavazásra, így a szavazófülkébe a két idősebb korosztályhoz tartozókat már nem kísérheti be a szülő.

Ha ilyen vagy ehhez hasonló megoldást választunk, akkor a gyerekeket valóban bevonjuk a demokratikus működésbe. Megtanulnak döntést hozni; látják, hogy van a választásuknak következménye; számukra is valódi tétje van a választásnak.

kov_vacs

3 komment · 1 trackback

Címkék: hírszerző révész máriusz kov vacs gyermekek utan jaró szavazati jog

A bejegyzés trackback címe:

https://noinapozo.blog.hu/api/trackback/id/tr262806102

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szitakötő | 2010-9 | TAVASZ 2011.04.10. 23:41:09

Szitakötő folyóirat lapozható változata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a szív fészkei · http://noinapozo.blog.hu 2011.04.07. 12:42:58

Szerintem nagyon kilóg a lóláb. Én elhiszem, hogy Fideszék imádják a gyerekeket - sok is náluk belőlük - de amikor Mécs Imre (a szintén nagycsaládos) húsz, majd később 15 éve ezt felvetett kósza ötlet szintjén ezt, épp Balsay, a Fidesz gyomorszorító arcúja (szereti a gyerekét ő is, milyen jó kis állást szerzett neki a Sándor Palotában!) röhögte ki, de nagyon.
Valamilyen szinten jogosan, hiszen az általános és titkos választójogot eléggé sérti a vannak egyenlőbbek-elv bevezetése. Ettől nem lesz több óvoda-bölcsőde ill. kevesebb éhező gyerek - 20 ezer effektív korgó gyomrú, 3000 ezer "csak" szegény hirszerzo.hu/belfold/147415_ehezo_gyerekek_amikor_csodaval_er_fel_egy_t - viszont a mikolai húsz évre bebetonozódás álma kerülhet esetleg közelebb... Mai Csicsikovok kufárkodnak gyereklelkekkel ezért.

A roma kérdés meg itt pláne megkerülhetetlen, hisz a legtöbb gyerek náluk rohangál (sajnos a nyomorból kikászálódás cseppnyi esélye nélkül). De nem kéne a Szentkirályiban elfelejteni, hogy az MSZP-nek is vannak valahol lejárt sóletkonzervjei, tésztacsomagjai, amivel ott simán szavatokat lehetne vásárolni... Na mert azért a gettófalvakban tudatos politizálás nem elvárható, ha a fővárosi értelmiség is báván néz ki a fejéből, hogy ki az istenre szavazzon, ha senki nincs a palettán vállalható??

A felvetett, szavazatokkal gazdálkodó felnőtt megbízotthoz meg annyi pénz és tisztességes ember kéne - kétmilliós szavazóbázis nagy falat és nehéz ellenállni a csábításának - ami szerintem ma nincs. Ombudsmanok számát megvágják, tehát még annyi gyerekjogra figyelés se lesz tán, mint eddig. Már írtam sokszor, hogy South Park - bár itt is ilyen öntudatos kölykek lennének (ha kicsit kevesebb négybetűssel szóval is ;-)) - Gennyes Tus vs Redvás Szendvics választására emlékeztetne a kölykek szavazósdija. És amúgy ásná az árkot a családokban tovább, nemcsak a felnőttek közt esetleg, hanem így is.

Igaz, hogy a nyugdíjasok sem tudtak életminőséget javító hosszú távú intézkedéseket kierőltetni a nagy számukkal és szavazói potenciáljukkal, csak némi odavetett pénzmagot, ha szorult a politikusok nyaka körül a hurok és vesztésre állt a választás. (ingyen repcsi, 13-14! havi nyögdíj - ez utóbbi Fidesz-ötlet, hisz Irma néni kurva szegény lett négy év alatt: ezt néztük a plakátokon)

Ez populista hecc, gumicsont - mert a gyermek érdekéről külön plusz voks nélkül is lehet tudni, micsoda: éhezés-, erőszakmentes, kiegyensúlyozott, tanuláshoz, egészséghez, szeretethez, biztonsághoz való jog, ami legyen elévülhetetlen! Ehhez normális állásajánlatok és -lehetőségek kellenek az anyának, apának, olyan állami de esetleg vállalati intézmények építése, ahol jól elvannak a kicsik szüleik munkaideje alatt, sőt rugalmas ottléttel, mert nem mindenki teszi le a lantot du. 4-kor,hogy odaérjen a dedért időben, óvódazárás előtt.
Képeznek most orrba-szájba dadákat pl. elég komoly tananyaggal 100 ezer forintért (delikvens fizet, naná), de állás az nincs számukra, sőt rúgják ki a nevelőket...
A kívánságsort lehetne folytatni. Ad absurdum én pedig mondhatom azt, csak olyan képviselő lehessen megválasztható a jövő érdekében, akinek volt/van gyereke, tehát tudja, az mivel jár anyagice-érzelmice. Akkor már eleve rá van kényszerítve ilyen érdekek képviseletére. Na ez jobb mint a plusz szavazat? (aztán elváltaknál, politikailag mást hívőknél hogy zajlana ez az egész? Nevelőotthonokban az igazgató 100-zal voksolna? Agyrém.)

Bocs a bő léért.

a szív fészkei · http://noinapozo.blog.hu 2011.04.07. 12:44:18

300 ezer szegény gyerek van, röpködnek a nullák

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2011.08.06. 10:25:07

Vajon hogyan szavaznának a gyerekek?
Talán úgy, mint az oviban hallottam még jó pár éve?
A gyerek, akit kicsit terrorban tartottak a szülei közölte, hogy mivel az ő apukája a Fideszre szavazott, ha ő nagy lesz, majd az MSZP-re fog.
süti beállítások módosítása